maandag 29 augustus 2011

Bericht uit Lissabon IV

Kapper in Alfama
Maandag na college had ik een afspraak bij het reclamebureau op de Avenida 24 de Julho om materialen te regelen voor een evenement in Enschede. Maar drie minuten rijden van huis, wat is het toch lekker om in het centrum te wonen. Daarna voor het eerst met de motor Alfama in. Veel straten daar zijn alleen toegankelijk voor bewoners (en natuurlijk voor motorrijders :-)). Eerst naar de kapper geweest en vervolgens doorgereden tot de ingang van het kasteel. Te voet een zware klim, met de motor een makkie.
Ik ben hier nu al bijna een maand maar elke morgen als ik de eerste motorrijder tegenkom, meestal op de Avenida de Liberdade, heb ik nog steeds de neiging om te groeten. 
De Portugezen zijn erg vriendelijk, maar collega-motorrijders groeten is not done.
lonely bike
De afgelopen week stond de motor vaak alleen, vooral ’s nachts. Ik heb een kettingslot dat net door het voorwiel en het frame past. Als ik van de universiteit kom zet ik ‘m alleen op stuurslot. ’s Avonds als de uitlaat is afgekoeld doe ik de ketting erom zodat ik mijn handen niet brand aan de uitlaat die na een stadsritje bijna roodgloeiend is. Dinsdagavond was ik het vergeten, maar de volgende dag stond ie er gelukkig nog. Het valt dus nogal mee met de diefstal van (dit soort) motoren.
routeplanner
Ponte Vasco da Gama
ontbijt in Alentejo
Vrijdagochtend naar Alentejo vertrokken. In Lissabon volgetankt en via de Ponte Vasco da Gama de Taag overgestoken.
Daarna alleen secundaire wegen en dirt roads genomen. Een rit van bijna vier uur inclusief ontbijt en veel stops om de kaart te bekijken. De meeste wegen hebben wegnummers die op betonnen paaltjes zijn aangegeven, ongeveer zoals in Frankrijk. Door weer en wind is alle verf verdwenen. Zelf als je stopt is de informatie totaal onleesbaar. Uiteindelijk de wegen gekozen op basis van de stand van de zon, gelukkig was het onbewolkt. Het was onderweg relatief koel, eigenlijk veel aangenamer dan verwacht en boven de 60 km/u prima uit te houden.
op weg naar Alter
’s Zomers valt er vrijwel geen neerslag in Alentejo. In de winter valt er heel wat en omdat het een heuvelachtig gebied is, vormen zich meertjes die in de loop van de zomer vaak opdrogen. Een enkele keer kom je onderweg een beekje tegen, bijna als een oase in de woestijn.

Syrah bijna rijp
Na aankomst in Alter geluncht en daarna naar de winery waar de laatste witte druiven werden binnengebracht. De blauwe zullen snel volgen.
casa familiar
uitzicht Alter Pedroso
In het dagelijks leven merk je hier weinig van de crises. Het jaarlijkse festival in Crato is er wel degelijk door getroffen. Vorig jaar was de main act nog UB40. Dit jaar moesten we het doen met Gabriel o Pensador een Braziliaanse rapper. Het hele weekend gelogeerd in het monumentale huis van de familie en zondag na wat sight-seeing terug naar Lissabon. Een warme dag en onder de 80 km/u niet echt lekker.
tussen de kurkeiken door terug naar Lissabon
Op 14 liter ruim 400 km gereden en nog steeds niet op reserve. Het doet de motor duidelijk goed om dagelijks te lopen. Jammer dat het er in Nederland zo weinig van komt.


Groeten uit Lissabon,

Loek

1 opmerking:

  1. Leuk verhaal Loek, en gebruik van de antieke routeplanner is fantastisch. Zeker wanneer je, zoals bij de Suz, rechtop zit en niet met je neus op het blaadje hoeft te kijken..... Geen lange armen nodig om het volgende wegnummer te lezen.

    Veel plezier nog daar!

    BeantwoordenVerwijderen