zondag 21 augustus 2011

Bericht uit Lissabon III

Basilica da Estrela

Maandag was het Maria ten Hemelopneming, dus de universiteit was gesloten. Een mooie dag om met tram 28 van Martim Moniz naar het cemitério de Prazeres te gaan. Dat hadden meer mensen bedacht. Nadat we bijna een uur in de rij hadden gestaan meldde de bestuurder dat we maar tot Graça mee konden omdat het centrum grotendeels was afgezet in verband met de (wieler)Ronde van Portugal. Van Graça tot Largo de Camões gelopen en geen fiets gezien…. In de buurt Estrela, een wijk met een mooi klein parkje en een enorme kerk geluncht. 

Convento de Carmo
Daarna terug naar het centrum en het Convento do Carmo bezocht. Een kerk die tijdens de aardbeving van 1755 behoorlijk is beschadigd en nooit is hersteld. Een Oase van rust in het centrum.

Deze week was het eindelijk een soort wijnweek. Donderdag na de toets over de stof van de 1e twee weken een excursie naar José Maria da Fonseca. Aardige rondleiding, afgesloten met een glas Moscatel de Setúbal. Daarna kon je nog andere wijnen proeven, maar na de Moscatel leek me dat geen goed idee.
trein naar Porto
De hele klas moest de toets donderdag doen omdat ik op vrijdag, de oorspronkelijke toetsdatum naar de Douro ging. Vrijdag om 5.45 opgestaan om de eerste Metro te halen. Om 6.20 stond er al een rij voor het nog afgesloten Metrostation. Om 7.09 de trein gepakt die je in 2,5 u comfortabel en volgens de dienstregeling naar Porto brengt.
lunch in Douro
Met de auto opgehaald voor een top lunch en proeverij in een mooie Quinta in de Douro. 
Daarna met de auto naar Porto, een vermoeiende reis. Via via een kamer geregeld in http://www.the-yeatman-hotel.com/ en omdat er werkzaamheden waren een upgrade naar een suite gekregen. 
Wel een beetje groot voor 1 persoon. Het is allemaal erg nieuw, maar het uitzicht op Porto is fantastisch.
uitzicht op Porto vanuit The Yeatman

Zaterdag ontbeten in café Majestic, het mooiste café van Porto. 
Cafe Majestic
De hele dag door de stad gelopen, de goedkoopste lunch ooit in een kelder in een achteraf straatje. Hoe goedkoop je hier ook eet, slecht is het nooit. Dat kun je van de wijn helaas niet zeggen. De wijn is vaak inbegrepen in het menu en soms is er niets anders dan de huiswijn, waar je bij verantwoord gebruik niet vrolijk van wordt.
Ik weet niet hoe vaak ik al in Porto ben geweest, maar nu heb ik eindelijk het Museu do Vinho do Porto bezocht. Aardig, maar niet echt een must-see. Het port museum in Régua is interessanter en als je hier voor de 1e keer komt moet je zeker 1 of meer Porthuizen bezoeken. ’s Avonds met de trein terug naar Lissabon. De 1e alcoholvrije dag deze maand, op die manier de lunch van vrijdag enigszins gecompenseerd.
Museu de Marinha
Vandaag weer een Museumdag. Met de tram naar Belém, Museu de Marinha en Museu de Arqueologia. Na de lunch terug naar de stad, de evalador de Bica genomen en alsnog het ritje met de 28 gemaakt.

Groeten uit Lissabon,

Loek Kampinga

Geen opmerkingen:

Een reactie posten