dinsdag 16 april 2013

bericht uit Rioja

Zondag om 4.00 opgestaan om vanaf Charleroi naar La Rioja te vliegen voor een studiereis met 21 vinologen. Op weg naar Logroño bezoeken we Bodegas Langa in Catalayud. 
Cesar Langa snijdt de ham
We worden ontvangen door César Langa. De wijnen zijn goed gemaakt en levendig. De meeste indruk maakt Π (Pi) een wijn van een wijngaard van 3,1416 ha. gemaakt van de Consejon druif (nooit van gehoord). Waarschijnlijk de enige wijngaard ter wereld waar deze druif staat aangeplant. Buiten gelunched. Lamskoteletjes geroosterd op het vuur van oude druivenstokken en ook nog traditionele zang en dans. Top!

Zondagavond in Logroño pinchos (tapas) gegeten in de Calle Laurel. Daar zitten 50(!) Pinchobars naast elkaar
50 pinchobars
 die allemaal 1 ‘signature’ Pincho maken. Om het overzicht te houden krijgen we een gidsje mee met alle tentjes en hun specialiteit. De Pinchos en wijnen zijn meer dan uitstekend en gênant goedkoop. Een must als je in de buurt bent.
Rioja is het bekendste Spaanse wijngebied en een van de weinige die in het hele land bekend is. De komst van de Phylloxera in Bordeaux heeft Rioja een grote impuls gegeven. De wijnen stonden lang bekend als klassiek met (te?) veel Amerikaans eiken. Op dit moment gebeurt er veel in het gebied. De bodegas lijken op zoek naar een balans tussen identiteit en moderniteit. Simplistisch gezegd, de keuze tussen (Amerikaans) eiken en fruit loopt als een rode :-) draad door de hele reis.

Gustave Eiffel
Maandag begint het echte werk. Drie bodegas op het programma, alle in Haro. De bodega’s liggen op loopafstand van elkaar en van het Station, dat in de 19e eeuw zorgde voor de ontsluiting van de regio. Cune was de eerste. De schoonheid van de bodega, in beide betekenissen, valt meteen op. Al in de 19e eeuw was er veel aandacht voor architectuur. De bodega zonder pilaren met een voor die tijd onwaarschijnlijke oppervlakte is ontworpen door Gustave Eiffel.

Muga
eigen kuiperij
Muga is een bodega waar klassiek gewerkt wordt. Geen RVS te zien en alle vaten worden in huis door de eigen kuipers gemaakt, indrukwekkend. De proeverij ging geruisloos over in de lunch bij openhaardvuur. Hoewel ik geen fan ben van witte Rioja heb ik het glas witte Muga met plezier leeggedronken. Mijn favoriet was Prado Enea Gran Reserva. Roda was de laatste Bodega van de dag. Modern concept tot in detail uitgevoerd. De Malolactische gisting wordt gestuurd dmv vloerverwarming. Mooie wijnen met veel fruit en lengte, maar voor mij net iets te weinig Rioja.

Dinsdagochtend naar Marqués de Murrietta. Wij waren de eerste bezoekers sinds de nog niet helmaal afgeronde verbouwing (met dank aan Rudolf Nipius) Hier wel vergisting in RVS en ondanks lange rijping op hout is de balans mooi.

Campo Viejo is de volgende. De ontvangst is relaxed: We beginnen met koffie.
Campo Viejo
De vergistingtanks en de vatenopslag zijn overweldigend (70.000 vaten) Bij deze bodega maken ze niet alleen wijn, maar ze zijn ook bezig om Rioja
70.000 vaten
relevant te maken voor de volgende generatie. Niet alleen een mooi inkijkje in de bodega maar ook in de strategie. El Pison van Artadi is de eerste biodynamische wijngaard die ik ooit bezocht heb. Dat zal mijn moeder die zich al 10-tallen jaren laat leiden door de zaai- en werkkalender van Steiner goed doen.
El Pison
De bevlogenheid is hartverwarmend. De wijnen zijn elegant en complex, toch bekruipt me de angst dat ik ze in een blindproeverij niet als Rioja zou herkennen.


De laatste dag heeft een topprogramma voor

vinologen, maar voor architectuur freaks zou het ook een topdag zijn. Ik begin bij Ysios met het vooroordeel dat het bij zo’n bijzondere bodega meer om het uiterlijk dan om de wijnen zou gaan. Dat valt mee. De door Santiago

Calatrava ontworpen bodega is prachtig en schoon als een kerncentrale. Ook hebben ze conische vergistingstanks die ik tot dan toe alleen bij Qta. da Romaneira in de Douro zag. De wijnen hebben een mooie balans. Het hout is prima geïntegreerd en ze hebben lengte. De volgende stop is Loa. De bodega doet me denken aan de Engelenburcht en de kelder aan de ‘Catedrales’ van Jerez. De bodega is hagelnieuw en leeft nog niet echt. Ja hoor, ook hier hebben ze conische tanks! De 2e wijn, Spes is voor mij een top Rioja. Loa zou ook een hele mooie Ribera del Duero kunnen zijn.

We sluiten in stijl af bij Marqués de Riscal.
Marques de Riscal
De Marques kijkt toe
De nieuwe Bodega van Frank Gehry schittert letterlijk in de zon die zich op de laatste middag eindelijk laat zien. Na de lunch in het nieuwe gebouw bezoeken we de oude bodega waar van alle jaargangen nog flessen liggen, als ik goed heb opgelet vanaf 1860. De kurken zijn zo ver heen dat de flessen met een Porttang worden geopend (bij ons bezoek blijven ze dicht) De proeverij onder het toeziend oog van de Markies is mooi, maar de vermoeidheid begint toe te slaan.

Na 2 ½ uur met de bus, 2 ½ uur vliegen en nog 2 ½ naar huis rijden zit een mooie en leerzame reis er weer op.

Bezoek ook mijn site www.flordelvino.nl met info over Portugese wijnen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten