dinsdag 20 november 2012

Bericht uit Beaune

Zelfs als Portugal specialist en Sherryliefhebber maar vooral als wijnprofessional kun je natuurlijk niet om Frankrijk heen. Het was dan ook een eer om te worden uitgenodigd voor de 152e jaarlijkse verkoop van de wijnen het Hospice de Beaune.
Het Hospice bezit een aantal topwijngaarden in de Bourgogne die sinds de 15e eeuw aan het Hospice zijn geschonken door vermogende particulieren. De 3e zondag van november worden de nog zeer jonge wijnen van deze wijngaarden geveild. De vrijdag er voor bestaat de mogelijkheid de wijnen te proeven

Donderdagochtend vroeg vertrokken met Bourgogne specialist Wim Huinck. In Roermond nog wat wijn afgeleverd en vervolgens met veel mist en weinig verkeer naar Beaune gereden.

'schenkglas'

Ingechecked in het hotel en te voet naar La Compagnie des Vins d’Autrefois voor het aperitief. De wijnen waren stuk voor stuk te mooi om uit te spugen… ach, je moet op zo’n moment de balans vinden tussen ‘éducation’ en ‘plaisir’. De mooiste witte wijn werd gedecanteerd in een groot glas met een schenktuitje, nooit eerder gezien. Er kwam ook nog een Beaujolais (Villages) nouveau voorbij, het was immers de 3e donderdag van november. Die had ik in geen jaren gedronken en ja, er blijken wel degelijk smakelijke te zijn.
menu Caveau des Arches
Beaune is een historische maar kleine stad. In een paar minuten liepen we naar het restaurant Caveau des Arches van Marc Gantier http://www.dailymotion.com/video/x91gv2_en-cuisine-avec-marc-gantier-du-cav_school#.UKqVsWcYvYU
Mooi diner met prachtige wijnen, uiteraard allemaal uit de streek. Gelukkig hoefden we alleen de straat over te steken om weer veilig bij het hotel te komen.


buiten in de rij
Vrijdag was de dag van de proeverij. Eerst een ‘petit déjeuner Bourguignon’ (soesjes en witte Bourgogne) en vervolgens met de bus naar de Nouvelle Cuverie des Hospice de Beaune. Het doet een beetje aan Disneyland denken. Je staat ongeveer een uur buiten in de rij om in de tent te komen. Als je dan in de tent bent, sta je een half uur in de rij om bij de ingang te komen, waarna je nog een paar minuten moet wachten voor je de kelder in mag.
in de cuverie
Er kunnen maar 600 man tegelijk in de kelder en er zijn aanmerkelijk meer belangstellenden dan dat. Uiteindelijk wordt het wachten ruimschoots beloond. In de kelder loop je langs de verschillende vaten en krijg je de wijnen direct uit het vat te proeven.


Eerst 30 rode en daarna 13 witte, het schijnt al sinds mensenheugenis in die volgorde te gaan. Vrijwel allemaal 1er en grand cru’s. Sommige zijn nog erg gesloten en stroef terwijl andere al redelijk drinkbaar zijn. De kunst is om te beoordelen welke wijnen over een of enkele jaren het mooist zullen zijn. Waarschijnlijk niet de wijnen die me nu het beste bevielen. Mijn favoriete rode (Beaune 1er cru, Maurice Drouhin) zou zondag op de veiling € 6000 per vat opbrengen, niet extreem veel. En mijn favoriete witte (Meursault-Genevrieres 1er cru, Baudot) bracht ruim € 12.000 per vat op. De totale opbrengst was bijna € 6 mln., een record. Van de crisis is dus weinig te merken behalve dat het aantal buitenlandse bezoekers wat lager was dan voorgaande jaren. Wat zou het mooi zijn om de wijnen nog een keer te proeven als ze op dronk zijn en de proefnotities van nu er naast te leggen.
Dejeuner des Vignerons 
‘Le dejeuner des vignerons’ was op Château de Santenay. Een uitgebreide traditionele lunch van 6 gangen en maar liefst 17 wijnen, de meeste in magnum.
de meeste in Magnum
Geen wonder dat de lunch tot lang na het invallen van de duisternis duurde en dat de Fransen hun reserves wat lieten varen. Een van de gasten sprong onder luid gejuich op tafel om enkele nummers van Johnny Hallyday te vertolken.
Vervolgens in Beaune nog een proeverij met muziek in de kelder van Jaffelin. Het dîner de fruits de mer hebben we, zeer tegen de gewoonte in, maar overgeslagen.

"Johnny Hallyday"

Zaterdag een rondleiding en laatste proeverij bij Vincent Girardin. Aan de hand van vier witte en twee rode topwijnen werd de invloed van ‘terroir’ nog eens duidelijk gemaakt. Voor de lunch terug naar Nederland, weer door de mist. Het was een aangenaam en leerzaam weekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten