Zojuist ben ik begonnen met de import van de wijnen van Quinta da Romaneira. Een goede gelegenheid om de prestigieuze Quinta samen met Wim Huinck te bezoeken. We waren op tijd in Eindhoven maar door de drukte bij de veiligheidscontrole arriveerden we pas bij de gate toen die al was gesloten. We konden nog net mee, toch nog even stress.
De reis per trein is relaxter dan met een huurauto en er is een directe metroverbinding van het vliegveld naar station Campanhã.
met de trein naar Pinhao |
De treinreis is een belevenis. Direct buiten Porto rijd je al tussen de wijngaarden. De druiven hier zijn meestal wit en er wordt geen Port maar Vinho Verde van gemaakt. De spoorlijn loopt aanvankelijk ruim ten noorden van de Douro. Pas na ca. 100 km volgt het spoor de Douro en krijg je steeds meer het idee dat je in het portgebied zit. Het grootste deel van het traject is enkelspoor en er wordt veel gestopt, soms om een trein uit tegengestelde richting te laten passeren. In Régua hadden we een kwartier om over te stappen op de trein naar Pinhão. Eigenlijk te kort om een bezoek te brengen aan Castas e Pratos (druivenrassen en schotels) http://www.castasepratos.com/ een leuke trendy wijnbar in het voormalige goederenstation. Jammer dat we niet de tijd hadden om hier rustig een 2e glas te drinken.
Voorbij Régua begint de Cima Corgo, Het gebied waar de bekendste Quinta’s en de mooiste wijngaarden liggen. In Pinhão is weinig te doen. Het station heeft prachtige tegeltableaus en sinds kort een wijnmuseum/winkel. Bijzonder is dat je vanaf het perron met een trap naar de bibliotheek van het Vintage House Hotel kunt. We gingen naar Wine Bar LBV ’79. Het was eigenlijk meer een portbar. Het portassortiment was ruim en liep tot Taylor’s Scion van € 5.000 per fles! De enige onversterkte witte wijn was de huiswijn die de frisheid die wij graag hebben, miste.
Vervolgens met de taxi naar Romaneira. Een ritje van 20 minuten over bochtige wegen. Als je bijna wagenziek bent, passeer je net de toegangspoort maar vervolgens duurt het nog bijna 7 km voor je bij de quinta bent. De quinta ligt aan een bocht in de Douro en wordt geëxploiteerd als hotel: ‘Maison des reves’ en dat is het ook echt.
Er is geen eetzaal, de maaltijden worden aan individuele tafels geserveerd die op de mooiste plekjes staan. Je eet nooit twee keer op de zelfde plek.
de Quinta vanuit de wijngaard gezien |
en vanaf de oude winery |
Op het hotel is niets aan te merken behalve dat de handdoek zo groot en dik is dat je moet oppassen om je rug niet te blesseren als je hem oppakt.
ontbijt op de Quinta |
Donderdag na het ontbijt met o.a. honing en sinaasappelsap van eigen grond ontmoeten we Antonio Agrellos. Antonio is in Portugal meerdere keren uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar en hij heeft met 3 van zijn wijnen 100 punten gescoord. Samen met General Manager Christan Seely startte hij in 2005 de bouw van een geheel nieuwe winery. De ambitie was om de ideale winery te bouwen om het bijzondere terroir van Romaneira in de wijn tot uiting te laten komen. Sinds 2007 is de winery in bedrijf en sindsdien heeft Romaneira al diverse onderscheidingen in de wacht gesleept.
Socalcos |
ook als je niet van wijn houdt... |
De wijngaarden van Romaneira behoren alle tot de A-categorie. Men zegt ter plaatse dat de beste wijngaarden uitkijken op de Douro. Met een rivieroever van bijna 3 km is dat voor alle wijngaarden van Romaneira het geval. De wijngaarden bestaan deels uit Socalcos, de traditionele terrassen met stenen muurtjes. De meest aangeplante druiven zijn de traditionele lokale blauwe rassen Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Cao en Tinta Roriz. Traditionele witte druiven zijn Gouveio, Malvasia Fina en Viosinho. Deze zijn op de toppen van de heuvels aangeplant om te profiteren van de iets koelere omstandigheden.
De wijngaarden zijn steil en alle werkzaamheden worden handmatig gedaan. De opbrengsten zijn laag, 30-35 hl/ha. De wijnen van Romaneira kunnen dus niet goedkoop zijn.
vergistingstanks |
RVS lagares |
Na het bezoek aan de wijngaard is de winery aan de beurt. Hier is kosten noch moeite gespaard. Veel RVS en speciaal ontworpen conische vergistingstanks met zowel binnen als buiten koelspiralen. De winery is voor 2/3 onder de grond gebouwd. Naast het esthetische aspect heeft dit ook een groot voordeel voor de temperatuurbeheersing. Temperatuurbeheersing is een belangrijk aspect. Zo zijn de lagares waarin de druiven met voeten getreden worden niet van graniet maar van RVS zodat de temperatuur gecontroleerd kan worden.
Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de wijnen die we in de winery hebben geproefd. Zoals gebruikelijk in Portugal zijn de wijnen blends van verschillende rassen. Opvallend was de wijnen veel concentratie hebben en toch elegant zijn. De alcohol is niet prominent aanwezig en hoewel de wijnen vrij jong zijn, zijn ze volledig op dronk, waarbij de reserva nog baat zou kunnen hebben bij wat lucht.
Quinta da Romaneira wit 2011
Bleekgeel, fris, appel, elegant, mineralig en harmonieus met een vrij lange afdronk
60% Malvasia Fina, 40% Gouveio
Sino da Romaneira 2008
Helderpaars, fris met fruit en zachte tannines, vrij lange afdronk
40% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 30%Tinta Roriz
Quinta da Romaneira rood 2008
dieppaars, pruimen en gedroogd fruit, ronde tannines, vrij lange afdronk
60% Touriga Nacional, 40% Touriga Franca
Quinta da Romaneira reserva 2008
dieppaars, pruimen en kersen, concentratie, vol, lange afdronk
50% Touriga Nacional, 40% Touriga Franca, 10% Tinta Cão
klik voor meer info op: